Svenskt robotforum

Robotar => Leksaksrobotar => Ämnet startat av: Bender skrivet 10 november 2010 kl. 01:36:53

Titel: Pleo skinnflådd
Skrivet av: Bender skrivet 10 november 2010 kl. 01:36:53
iFixit, kanske mest kända för att de skruvar isär varenda Apple-produkt, har nu även gett sig på robotdinosaurien Pleo som nu blivit skinnflådd och nedmonterad. Faktum är att det gjordes redan i januari 2008. Det handlar alltså om den ursprungliga Pleo-roboten och inte den uppdaterade Pleo Reborn (http://robotforum.nu/leksaksrobotar/uppdaterad-version-av-pleo-slappt/), som släpptes härom månaden.

(http://robotar.files.wordpress.com/2010/11/pleo.jpg)

Av bilderna hos iFixit (http://www.ifixit.com/Teardown/Pleo-Teardown/597/1) kan vi bland annat se att själva huvudprocessorn i Pleo är en Atmel AT91SAMS256 (http://www.atmel.com/products/AT91/) 32-bitars ARM mikroprocessor med 256 KB inbyggt flashminne.

Pleos svans styrs av två olika motorer; en för att röra den i höjdled och en annan i sidled. Genom att kombinera motorerna kan svansen viftas i många unika positioner.

Varje ben drivs av två motorer, varav den ena sitter i bålen och den andra i sjävla benet. Totalt behövs åtta motorer och 36 kugghjul för att Pleo ska kunna gå.

(http://robotar.files.wordpress.com/2010/11/pleo_parts.jpg)

Även HowStuffWorks (http://science.howstuffworks.com/pleo5.htm) har plockat skinnet av Pleo och där framkommer att det i kraniet sitter två stycken ARM7 32-bitars mikroprocessorer. Den enda hanterar sensordata från Pleos öron (två mikrofoner för binaural hörsel), ögon (en CMOS-sensor i nosen), en IR-sensor samt två trycksensorer under hakan och ovanpå huvudet.

Den andra ARM7-processorn har hand om I/O-hanteringen, det vill säga SD-kortläsare, USB-ingång och flashminnet. Samma processor funkar även som en "alltiallo"-hjärna där Pleos personlighet sitter.