Författare Ämne: Pleo skinnflådd  (läst 7788 gånger)

Utloggad Bender

  • Nykomling
  • *
  • Antal inlägg: 15
    • Visa profil
Pleo skinnflådd
« skrivet: 10 november 2010 kl. 01:36:53 »
Registrera dig för att dölja reklamen.
iFixit, kanske mest kända för att de skruvar isär varenda Apple-produkt, har nu även gett sig på robotdinosaurien Pleo som nu blivit skinnflådd och nedmonterad. Faktum är att det gjordes redan i januari 2008. Det handlar alltså om den ursprungliga Pleo-roboten och inte den uppdaterade Pleo Reborn, som släpptes härom månaden.Av bilderna hos iFixit kan vi bland annat se att själva huvudprocessorn i Pleo är en Atmel AT91SAMS256 32-bitars ARM mikroprocessor med 256 KB inbyggt flashminne.

Pleos svans styrs av två olika motorer; en för att röra den i höjdled och en annan i sidled. Genom att kombinera motorerna kan svansen viftas i många unika positioner.

Varje ben drivs av två motorer, varav den ena sitter i bålen och den andra i sjävla benet. Totalt behövs åtta motorer och 36 kugghjul för att Pleo ska kunna gå.Även HowStuffWorks har plockat skinnet av Pleo och där framkommer att det i kraniet sitter två stycken ARM7 32-bitars mikroprocessorer. Den enda hanterar sensordata från Pleos öron (två mikrofoner för binaural hörsel), ögon (en CMOS-sensor i nosen), en IR-sensor samt två trycksensorer under hakan och ovanpå huvudet.

Den andra ARM7-processorn har hand om I/O-hanteringen, det vill säga SD-kortläsare, USB-ingång och flashminnet. Samma processor funkar även som en "alltiallo"-hjärna där Pleos personlighet sitter.
« Senast ändrad: 10 november 2010 kl. 01:39:26 av Bender »