Författare Ämne: Philips nya OLED-teknik Lumiblade möjliggör animerade ljusväggar m.m.  (läst 1743 gånger)

Utloggad Robotnyheter

  • Administratör
  • Seniormedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 285
    • Visa profil
    • Robotnyheter.se
Registrera dig för att dölja reklamen.
Philips nya Lumiblade-teknik med OLED-plattor verkar riktigt spännande. Den kommer revolutionera hur belysning ser ut om cirka 5 år. OLED-plattorna är bara 1,8 mm tunna och blir som mest 30 grader varma, vilket gör att de kan byggas in i väggar, möbler m.m. Eller varför inte ett fönster som är transparent på dagtid och blir en dimbar lampa på kvällen. Man kan även visa animationer genom att bygga upp en skärm av flera mindre plattor där varje platta motsvarar en pixel.

Ett annat vanligt problem de löst är när man byter ut en lampa/LED och den lyser mycket starkare än de gamla omkringliggande. Phiilips har utvecklat en teknik för att få sprillans nya OLED-plattor att lysa med samma ljusstyrka som de gamla, så det inte syns vilka ljusplattor som har bytts ut. Som med mycket annan ny teknik lär detta kunna bli användbart i framtida robotar.

Citera
På Philips utvecklings- och demonstrationscenter för Lumiblade visar de upp en rad olika produkter som använder sig utav oled. För tillfället finns alla produkter som Philips visar upp i filmen här nedan att köpa, men priset är fortfarande rätt högt, ungefär 5-6 tusen riksdaler. Men de kommer sjunka i pris ju längre Philips kommer i utvecklingen. Deras största oled-plattor som går att köpa är 12x12 cm, men inom kort kommer det finnas plattor i kvadratmeterstorlek som man kan sätta i taket eller på väggen.http://www.idg.se/2.1085/1.483395/mala-vaggarna-med-oled
« Senast ändrad: 18 december 2012 kl. 06:12:25 av Robotnyheter »