Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Per L

Sidor: [1] 2 3
1
Robotdammsugare / SV: Hoover RBC 009
« skrivet: 28 december 2016 kl. 10:56:38 »
Jag köpte mig en RBC003 2012 dvs rätt snart efter att dom kom ut på marknaden. Redan efter ett drygt år fick jag problem med fläkten. Jag skaffade en ny sådan men det visade sig vara fler fel på dammsugaren. Den körde plötsligt bara ett städprogram hela tiden och det gjorde att inte hela rummet blev städat. Jag hittade ingen information på nätet om möjliga felorsaker och lösningar. När jag plockade isär dammsugaren för att leta efter felet upptäckte jag dessutom att konstruktionen på flera ställen var tveksam med en kort livslängd som trolig konsekvens.

Hellre än att lägga ner en massa pengar på Hoovern skaffade jag mig en ny robotdammsugare. Det blev en iRobot som det dels finns hur mycket information som helst om på nätet om vad som kan gå sönder och hur man lagar det och dels kan man köpa reservdelar till den "nästan överallt". Sedan är det heller inget fel att iRoboten anses vara en tillförlitlig och långlivad robortammsugare enligt många erfarenheter på nätet 

2
Robotdammsugare / SV: ta isär neato botvac 85
« skrivet: 19 juli 2016 kl. 17:20:54 »
Här vore det konstigt om du inte hittar svar på de flesta frågor du kan ställa dig om din dammsugare!
http://www.robotreviews.com/chat/viewforum.php?f=20

Per L

3
Robotdammsugare / SV: Robotdammsugare som moppar.
« skrivet: 30 december 2015 kl. 20:39:48 »
Du har fått dåligt med svar så jag lägger mig i fast jag inte har svar på din direkta fråga!

Först är jag nyfiken på vilka alternativ du har hittat som "är rimliga" för dig?
Sedan undrar jag vad du menar med "moppa"? Jag tolkar det som att du vill dammsuga och våttorka (inte "skura") golvet med samma maskin!

Min iRobot Scooba 385 både dammsuger och "skurar" (nåja vispar i alla fall runt vattnet litet på golvet) men dels är dammsugningen mycket ineffektiv samt att dammbehållaren är väldigt liten och dels är varken jag eller frugan speciellt imponerad över skurresultatet. Man kan dock se att det använda vattnet blir aningen smutsigt och man kan se att smutsfläckar där man spillt något försvinner eller blir mindre så någon nytta gör den allt.

Pga den "dåliga" dammsugarfunktionen kör jag alltid min Roomba först och direkt därefter Scooban och det fungerar bra. Jag hittar alltid litet damm i Scoobans dammbehållare så viss nytta gör dess dammsugarfunktion ändå.

Per L
 

4
Robotdammsugare / SV: Reservdelar Hoover Rbc090
« skrivet: 7 september 2015 kl. 13:17:04 »
När jag för några år sedan behövde en reservdel till min RBC003 blev jag hänvisad till Hushållsservice i Södertälje AB. Dom var mycket trevliga och hjälpsamma.
Kanske finns det numera flera i Sverige som förser Hoovers robotdammsugare med reservdelar och kanske går det också att hitta reservdelar på nätet (tex eBay). Sök på nätet (Google) så får du se.

Jag bytte mycket snart min Hoover mot en iRobot Roomba bla eftersom det gick (och går) att köpa reservdelar till rimliga priser på många ställen på nätet.

Per L

5
Robotdammsugare / SV: Moneual MR6800M
« skrivet: 1 augusti 2015 kl. 15:32:19 »
Jag som är totalt okunnig om vilka regler som gäller utomlands skulle börja på ungefär följande sätt:

- snabbt som attan ta reda på om det finns någon tidsgräns i Tyskland som du inte vill överskrida (för att det i så fall blir svårare för dig att argumentera för din sak)
- kolla med tex kommunens konsumentrådgivare hur dom tycker att du skall gå vidare
- ta reda på vilka garantiregler som finns i Tyskland (borde vara rätt lika dom i Sverige pga EU) och vilka garantier som firman du köpte av gett (borde stå på deras hemsida). I Sverige får ju tex firman ett visst antal gånger på sig att fixa ett fel innan man kan begära utbyte av maskin. Pengarna tillbaks har jag också fått några gånger men jag vet inte om man kan kräva det. Firman kan också ha gett generösare garantivillkor än vad lagen säger.
- besvara deras svar om att det inte är fel på maskinen med att du inte accepterar detta resonemang. Du måste nog väldigt tydligt visa att du inte tänker ge dig bara för att du finns i ett annat land.

En gång har jag också råkat ut för ett företag i Tyskland som struntade i mitt klagomål. Den gången lyckades företaget med sin strategi för det var bara frågan om 150 kr så jag brydde mig inte om att över huvud taget "bråka" vidare.

Per L


6
Robotdammsugare / SV: Moneual MR6800M
« skrivet: 1 augusti 2015 kl. 10:35:56 »
Mycket intressant läsning men vad är det du vill med ditt inlägg?

Avråda oss från att köpa en i Sverige "udda" modell?
Visa oss villa problem man kan få om man handlar "utomlands" och inte enkelt kan åka och "knacka på dörren" när något händer?
Få hjälp med vilka garantiregler som gäller i Tyskland?
Få tips om hur du skall kunna få köpet hävt?
Eller....?

Per L

7
Robotdammsugare / SV: Använda Virtual Wall Lighthouse till Roomba 630?
« skrivet: 27 juli 2015 kl. 09:37:44 »
Läs tex här http://www.robotexperten.se/tillbehoer/robotdammsugare/

Dom påstår i alla fall att dessa passar Roomba 500, 600, 700 och 800

Du kan ju själv söka efter mer info på nätet och se om även andra sidor påstår samma sak.

Per L

8
Robotdammsugare / SV: Neato med kvalitets problem!
« skrivet: 3 juli 2015 kl. 10:20:27 »
I ett annat inlägg här på forumet diskuteras vilken dammsugare som är den bästa
http://robotforum.se/robotdammsugare/vilken-robotdammsugare-ar-den-basta/

Där dyker förstås även Neato upp som en kandidat. Själv är jag riktigt imponerad av hur systematiskt, noggrannt och snabbt den Neato Botvac 85 städar som min dotter köpt.
Men sedan är det den viktiga frågan om driftssäkerheten för nu efter 6 månaders städning har Neaton slutat att städa. Vad som var fel får hon nog aldrig reda på men hon har nu ialla fall fått en ny maskin av Neato.

I mina ögon har Neato mycket att bevisa innan jag byter bort min Roomba

Per L

9
Robotdammsugare / SV: Vilken robotdammsugare är den bästa?
« skrivet: 3 juli 2015 kl. 10:04:54 »
I mina inlägg här ovan har jag berättat om min dotters Neato Botvac 85 och hur imponerad jag är av hur den städar. Men också om hur tveksam jag är till dess driftssäkerhet med tanke på alla problem med Neatomaskiner man kan läsa om på nätet. Även i detta forum.

Nu efter 6 månader har min dotters maskin slutat städa. Vad som var problemet vet hon inte men efter att ha skickat iväg den för reparation har hon nu  fått en ny av Neato.

Enligt min (i och för sig ringa) erfarenhet om Neato anser jag att dom har ett stort arbete med att kvalitetssäkra sina produkter framför sig.
Och åtminstone för mig har dom mycket att bevisa innan det kan bli aktuellt för mig att byta bort min "dumma" Roomba 630 som troget städar flera gånger i veckan och gör mig glad varje gång jag ser resultatet.

Per L

10
Robotdammsugare / SV: scooba 230 och 390 någon som har erfarenhet?
« skrivet: 18 maj 2015 kl. 20:19:09 »
Nej, jag byter inte filter så ofta. Jag har städat runt 90-100 m2 med Roomban var tredje dag hittills. Samt ytterligare runt 50 m2 var annan eller var tredje vecka. Resterande ca 100 m2 dammsuger jag med vanliga dammsugaren eftersom där finns mycket möbler, prylar och mattor som försvårar för Roomban. Någon gång då och då dammsuger jag allt noggrannt med vanliga dammsugaren. Då blir golvlister, under låga möbler som Roomban inte kommer under mm också rengjorda.

Vid minst varje batteriladdning knackar jag med handen (knogarna) ut damm och skräp från behållaren i toaletten. Ju oftare desto bättre med tanke på den låga sugeffekten redan vid helt rent filter
Kanske en gång i månaden dammsuger jag ur behållaren, filtret (försiktigt och utan att ta bort det) och hela Roomban med min vanliga dammsugare.
Efter ca 10 månader bytte jag filter. Borstar bytte jag samtidigt.

Det gamla skitiga filtret tvättade jag rent i en lösning med vatten och Ajax. Filtret fick ligga i lösningen några timmar och jag skakade det försiktigt några gånger i lösningen. Sedan spolade jag rent det med vatten och lät det torka. Filtret och dess tätningslister blev då som nytt och nästa gång jag byter filter skall jag prova det rengjorda filtret

Roomban fungerar bäst i helt tomma rum. Möbler och annat som är lätta och bara tar nåon minut att flytta på flyttar jag på. Tex till rummet bredvid eller ställer upp stolarna på köksbordet. I ett rum flyttar jag över alla flyttbara möbler till ena halvan och städar den "tomma" halvan av rummet. Sedan flyttar jag möblerna till andra halvan av rummet och städar resterande del av rummet.
Du kommer nog att hitta egna bra knep efter ett tag när du ser hur Roomban jobbar och vad resultatet blir.
Så tex har jag höjt några möbler som Roomban inte kommer under med sådana här
http://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/beslag/fonster-dorrbeslag/dorrstopp/dorrstopp-316406/
http://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/beslag/fonster-dorrbeslag/dorrstopp/dorrstopp-074058/

Per L


11
Robotdammsugare / SV: scooba 230 och 390 någon som har erfarenhet?
« skrivet: 16 maj 2015 kl. 09:52:01 »
Jag har kört med min 630 i över ett år nu och den har hittills aldrig missat med trappsensorerna. Från början var jag noga med att torka rent dessa sensorer (dom blir dammiga och dom skall torkas rent enligt instruktionen) innan jag städade hallen (där trappan finns) men det har jag slutat med och det har fungerar lika bra ändå.

Kanten längs räcket på din övervåning ser rätt låg ut och jag tror att Roomban kommer att klättra upp på den så att trappsensorerna gör att den vänder tillbaks. När du städar där uppe kommer trappsensorerna att användas väldigt ofta (jämfört med för mig) så är det en liten risk att dom missar någon gång så ökar i så fall den totala risken rätt mycket för dig att Roomban kommer att ramla ner någon gång. 

Om du inte har mattor och annat som du vill att Roomban skall klättre upp på så skulle du kunna sänka stötfångaren så att Roomban vänder på normalt sätt redan vid låga hinder. En ca 3,5x50 cm stor skiva av plåt, plexiglas, tjock kartong el.dyl som skruvas fast med 3-4 skruvar utanpå stötfångarens nederdel så att den sträcker sig ner till tex 0,5 cm ovanför golvet skulle göra att trappsensorerna inte behöver användas under räcket på övervåningen.
Nackdelen blir i så fall att den också vänder vid tjocka mattor eller om du har låga trösklar som du vill att den skall kunna ta sig över.

Min Scooba är gjord så som jag beskriver här ovan redan i original. Scoobans stötfångare går ner ända till ett par millimeter ovanför golvet så den vänder för allt som sticker upp mer än så. Det är förstås med avsikt gjort så eftersom man inte vill att den skall börja tvätta tex tunna mattor.

En annan fördel du får om du gör denna modifiering av Roombans stötfångare blir att den kommer att städa bättre på golvet nära kanten under räcket. Om Roomban "stöter på" kanten i stället för att klättra upp på den så kommer Roomban och dess borstar städa rent ända in till den uppstickande kanten under räcket. Om den däremot börjar klättra upp på kanten så lyfts ju Roombans borstar upp från golvet och då blir det ostädat där. Min gissning är i så fall att det blir slarvigt (eller inte alls) städat på golvet de 10-15 centimetrarna närmast den uppstickande kanten

Per L

12
Robotdammsugare / SV: scooba 230 och 390 någon som har erfarenhet?
« skrivet: 15 maj 2015 kl. 23:23:55 »
En 620 tror jag du kommer att bli nöjd med om du "bara" skall dammsuga. Jag har en 630 och vad jag vet så är den enda skillnaden mot en 620 att 630 har en virtuell vägg som hindrar att Roomban kommer fram. Så tex har jag ett rum som jag delar av på mitten med två virtuella väggar (det är för långt avstånd för att en skall räcka till med bara en) så att jag kan städa halva rummet först och den andra halvan senare.

Jag hade en annan städrobot förut (Hoover) där det inte följde med några virtuella väggar. Då tog jag ett par rejäla bräder och stängde av rummet med. Det fungerade lika bra men man kanske inte vill ha två långa bräder stående i ett hörn av rummet.

Till Roomban har jag köpt till 3 st ytterligare virtuella väggar. 2 st nya på eBay och en begagnad på Tradera.

Per L

13
Robotdammsugare / SV: scooba 230 och 390 någon som har erfarenhet?
« skrivet: 4 maj 2015 kl. 08:57:54 »
I ovan nämnda forum finns ett avsnitt som bara handlar om Braava. Där borde du hitta en hel del nyttigheter om dessa maskiner.
http://www.robotreviews.com/chat/viewforum.php?f=21

Per L


14
Robotdammsugare / SV: scooba 230 och 390 någon som har erfarenhet?
« skrivet: 3 maj 2015 kl. 23:38:31 »
Nej, jag vet inget om Braava.
Men jag skulle gissa att det finns en hel del att ta del av på nätet (tex Google)

Per L

15
Robotdammsugare / SV: scooba 230 och 390 någon som har erfarenhet?
« skrivet: 3 maj 2015 kl. 09:18:39 »
Jag har en 385 som till sin funktion är likadan som en 390.
380/385/390 har en dammsugarfunktion som är helt underlägsen den hos tex en Roomba och jag kör alltid min Roomba innan jag kör Scooban. Efter att ha sett Scoobans dammsugarfunktion så har jag inte ens brytt mig om att prova att köra Scooban på ett smuligt och dammigt golv.

Läser man reklamen om vad en Scooba kan klara av att "skura" gör man nog också klokt i att tona ner sina förhoppningar om vad en Scooba verkligen klarar av. En vanlig våttorkning med trasa är helt överlägsen en Scoobas arbete bla för att man för hand torkar mer där det behövs för att få rent. Tex direkt innanför en ytterdörr eller där det i tex köket är intorkad grövre smuts (spilld sylt, matrester mm).
Men visst blir vattnet smutsigt så "lätt normalsmuts" verkar den ju i alla fall klara av att få bort. Men syns det att golven är "skitiga" (tex med ingrodd smuts) så skall man inte räkna med att en Scooba gör så stor skillnad.

Man skall också läsa varningarna över vilka golv som iRobot avråder från att använda den på. Tex laminatgolv eller otäta trägolv. Med dagens klickgolv är väl alla golv "otäta". Gissningsvis är väl dessa varningar i huvudsak till för att iRobot skall slippa reklamationer om något händer med golven men man kan ju undra om det ligger något mer bakom!? Själv kör jag min Scooba 385 på alla parkett och laminatgolv då jag bedömer att golven inte blir väsentligt blötare än vid en  ordentlig våttorkning med trasa. Och så kör jag Scooban bara en eller två ggr per månad (jämfört med Roomban som går varannan eller var tredje dag) vilket väl också minskar risken för att något skall hända med golven.

Jag har också upptäckt att mina flytande parkettgolv inte är helt plana överallt för på dessa ställen blir det inte städat "lika bra" och den klarar inte av att suga upp vattnet lika bra från golvet.
Även ojämna/skrovliga klinkergolv fungerar Scooban sämre på. Om borsten når ner i botten på ojämnheterna vet jag inte men den suger i varje fall inte upp vattnet lika bra som på ett lätt golv (där den suger upp 6-7 dl av 10 dl vatten den sprutar ut på golvet)

Är man petig så kan man reta sig på att en 385/390 inte alltid går rakt fram när den borde göra det. Det högra hjulet går nämligen i en våtare och slipprigare miljö (om man använder rengöringsmedal i vattnet) vilket gör att detta hjul gärna vill slira. Då svänger Scooban till höger fast den borde gå rakt fram. Personligen tycker jag att det är väldigt irriterande. Bla för att den då städar sämre utefter golvlister (där den ju måste gå rakt fram). På "sträva" laminatgolv fungerar det bättre men på "blanka" parkettgolv kan den slira väldigt mycket. 

Den nya Scooba 450 är till sin funktion något annorlunda än en 380/385/390 och om den gör ett bättre jobb vet jag inte.

Det finns en bra hemsida på engelska där det mesta om Scooba och Roomba avhandlas
http://www.robotreviews.com/chat/viewforum.php?f=1 

Personligen är jag inte speciellt imponerad av vad Scooban klarar av att göra. I alla fall inte i förhållande till vad den kostar. Fast man kan ju, som jag gjort, köpa den begagnad. 
Roomban (en 630) däremot tycker jag gör ett riktigt bra jobb.

Per L


Sidor: [1] 2 3