Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Bender

Sidor: [1]
1
Övrigt / UR Play: Föredrag om robotprogrammering från Mälardalens högskola
« skrivet: 16 november 2010 kl. 09:13:35 »
UR Play har ett 40 minuter långt föredrag om robotar från Lars Asplund, professor i datavetenskap vid Mälardalens högskola. Han går bland annat igenom grunderna för vad en robot är och visar en del robotprojekt från Mälardalens högskola, bl.a den humanoida löparroboten "The Dasher" som ska springa 100 meter på 9,5 sekunder med hjälp av benproteser och därmed slå det mänskliga världsrekordet på 9,74 sekunder.

Han talar även en del om Robocup och hur han tycker utvecklingen av robotarna där går för långsamt (med tanke på att de ska spöa de mänskliga världsmästarna i fotboll år 2050), så Mälardalens högskola ska hjälpa till där.

Citera
Om tio år finns troligen tio gånger så många robotar som idag. Lars Asplund, professor i datavetenskap berättar vad som krävs för att möta denna nya industriella revolution. Han visar också de grundläggande principerna för en robot. En föreläsning vid Mälardalens högskola.
Videon går att se ända fram till 1 juli 2015.

 
"The Dasher" med och utan outfit.

2
Övrigt / Sverige riskerar halka efter i robotutvecklingen
« skrivet: 15 november 2010 kl. 11:00:51 »
Det finns en del av robotindustrin som Sverige är på väg att missa. Små robotar som städar, klipper gräs och hjälper oss i vardagen kommer bli en marknad värd många miljarder, skriver robotutvecklaren Leif Ahlman under rubriken "Dags att tvätta bort robotens nördstämpel" i en debattartikel på Ny Teknik.

Han menar att vi i västvärlden ser robotarna utanför industrin som ett hot mot mänskligheten, när robotnationen Japan ser dem som en möjlighet och en del av framtiden. Vidare skriver han:

Citera
Robotindustrin förväntas vara värd 36 miljarder kronor år 2015, enligt analysföretaget ABI Research. Det vill säga den delen av robotindustrin som inte är industrirobotar i produktion, inte heller robotar som förknippas med missiler. Utan robotar som börjar dyka upp i våra hem i form av dammsugarrobotar och gräsklipparrobotar, extrahjälp på sjukhus med mera.

Prisfall på sensorer och datorer har gjort det möjligt att utveckla och producera robotar i större volymer och till lägre pris. Det har också gett entusiaster en möjlighet att utveckla hemma. Japan har länge haft en positiv inställning till robotar, sett dem som en del av framtiden. I väst ser vi robotarna utanför industrin mest som ett hot, maskiner som vänder sig emot mänskligheten. Det är en syn vi inte har råd med.

Kina beslöt i sin femårsplan att de skulle komma ikapp väst inom robotteknologin. Men de har redan både hunnit ikapp och gått förbi oss. Vi kommer att få se användbara, billiga robotar inom en snar framtid. Är vår industri rustad för detta?
Enligt Ahlman behövs förändringar av lagstiftningen för ett mer robotanpassat samhälle. Han efterlyser även fler tävlingar, till exempel med autonoma bilar i STCC, för att öka robotintresset bland svenskarna.

Läs hela artikeln på Ny Teknik.

3
Microsofts innovativa rörelsestyrningstillbehör Kinect (tidigare Natal) till spelkonsolen XBOX 360 har nu hackats, efter att företaget Adafruit Industries utlyst en tävling med en belöning på $3.000 (c:a 21.000 SEK) för den som först lyckas ta fram öppna drivrutiner för Kinect.

Hector "marcan" Martin heter personen som lyckats hacka sin Kinectenhet bara tre timmar efter Europalanseringen, då han köpte sitt exemplar. Han har nu släppt en video på Youtube som visar hur han läser av de båda Kinectkamerorna (en vanlig färgkamera och en för djupseende) som körs under Linux i ett OpenGL-fönster, då han inte ens äger en XBOX 360.Detta är mycket goda nyheter för robotutvecklare, då man nu får tillgång till billig hårdvara (runt 1.300 kr i Sverige) som både har en kamera som fungerar bra i mörker, samt ytterligare en kamera som kan skilja objekt från bakgrunden, samt bedöma dess avstånd från kameran, något som normalt är mycket komplicerat för robotars optiska sensorer.

Tusentals osynliga IR-ljuspunkter

Videos som florerar på Youtube, där folk filmat Kinect med mörkerläge på kameran, avslöjar att enheten lyser upp omgivningen med tusentals små infraröda punkter, vilket närmast för tankarna till ett av de första X-files-avsnitten med stora svärmar av grönlysande "löss" som bara syntes i mörkret och satt över hela rummet. Gissningsvis läser kameran av position och storlek på dessa ljuspunkter varefter det blir möjligt att få djupseende och avläsa konturerna på t.ex människor framför kameran. Se videon nedan i 1080p så syns IR-prickarna tydligt.Mycket jobb återstår dock ännu, men hacket av Kinect-enheten är ett så kallat proof-of-concept som visar att det faktiskt fungerar. Bland annat återstår att hacka ljudchippet i Kinect, som bearbetar inkommande ljud via mikrofonen. Kinect har en så kallad multi-array-mikrofon, vilket gör det möjligt att filtrera ut enskilda röster, trots att det är flera personer i ett rum som dessutom står flera meter ifrån mikrofonen. Även det något som skulle kunna komma väl till pass i en robot som på något vis ska interagera med människor.

Ljudchippet, som är från Marvell, kräver en firmware och ytterligare initiering innan det kan användas med öppna drivrutiner. Samma krets utför en mängd saker, enligt "Marcan". Bland annat kryperingsautentisering som ska verifiera äktheten i Kinectenheten.

Opensource-drivrutinerna för att styra Kinect via Linux heter libfreenect och går att ladda ner från nätet.

Tidigare har även Adafruit hackat motorstyrningen som vinklar Kinectkameran i höjdled.

Robotnyheter.se

4
Humanoida robotar / TV-inslag om humanoida robotar på PBS Newshour
« skrivet: 12 november 2010 kl. 16:32:30 »
Amerikanska PBS Newshour sände härom veckan ett inslag om robotar med frågeställningen "Hur nära är vi att bli ersatta av robotar?".Bland annat får vi se NASA:s Robonaut, Boston Dynamics Big Dog och Petman, Hondas Asimo, handduksvikande PR2 med flera. Inga större nyheter för oss som följer robotbloggarna dagligen, men en intressant genomgång av det senaste inom robotutvecklingen, även om det förstås är omöjligt att få med alla modeller på ett nio minuter långt inslag.

PBS Newshour Science: Will Small Step for Robots Lead to Giant Leap for Robotkind?

5
Cyborger / Ironman - på riktigt
« skrivet: 10 november 2010 kl. 02:57:49 »
Det amerikanska företaget Raytheon har tagit fram en version två av sitt exoskelett, kallat XOS 2. Det finns flera andra företag som konstruerat exoskelett, men frågan är om inte Raytheon innehar tätpositionen på området. XOS 2 är både lättare, starkare och snabbare än föregångaren. Ändå drar det bara hälften så mycket ström.


XOS 2 är så nära dräkten från Ironman-filmerna man kan komma i verkligheten för tillfället. Dock kan dräkten inte flyga, som i filmerna, men den ger övermänskliga krafter, vilket kan ses i videon oven där brädor knäcks som tändstickor och tunga vikter lyfts utan ansträngning. Faktum är att den 23 september 2010 var skådespelaren Clark Gregg, kanske mer känd som Agent Coulson från Ironman-filmerna, på plats hos Raytheon Sarcos forskningslabb i Salt Lake City, Utah, inför presentationen av XOS 2.


Exoskelettet är främst framtaget för militärt bruk, då det avlastar fältsoldater från t.ex stora ryggsäckar, lastning av tunga lådor/missiler m.m. Även tyngre, grovkalibriga projektilvapen kan monteras på XOS 2 utan att det innebär någon extra belastning för bäraren.

6
Leksaksrobotar / Pleo skinnflådd
« skrivet: 10 november 2010 kl. 01:36:53 »
iFixit, kanske mest kända för att de skruvar isär varenda Apple-produkt, har nu även gett sig på robotdinosaurien Pleo som nu blivit skinnflådd och nedmonterad. Faktum är att det gjordes redan i januari 2008. Det handlar alltså om den ursprungliga Pleo-roboten och inte den uppdaterade Pleo Reborn, som släpptes härom månaden.Av bilderna hos iFixit kan vi bland annat se att själva huvudprocessorn i Pleo är en Atmel AT91SAMS256 32-bitars ARM mikroprocessor med 256 KB inbyggt flashminne.

Pleos svans styrs av två olika motorer; en för att röra den i höjdled och en annan i sidled. Genom att kombinera motorerna kan svansen viftas i många unika positioner.

Varje ben drivs av två motorer, varav den ena sitter i bålen och den andra i sjävla benet. Totalt behövs åtta motorer och 36 kugghjul för att Pleo ska kunna gå.Även HowStuffWorks har plockat skinnet av Pleo och där framkommer att det i kraniet sitter två stycken ARM7 32-bitars mikroprocessorer. Den enda hanterar sensordata från Pleos öron (två mikrofoner för binaural hörsel), ögon (en CMOS-sensor i nosen), en IR-sensor samt två trycksensorer under hakan och ovanpå huvudet.

Den andra ARM7-processorn har hand om I/O-hanteringen, det vill säga SD-kortläsare, USB-ingång och flashminnet. Samma processor funkar även som en "alltiallo"-hjärna där Pleos personlighet sitter.

7
Leksaksrobotar / Roboscooper i TV-reklam
« skrivet: 3 november 2010 kl. 12:22:31 »
WowWee, som gjort sig kända genom Robosapien och andra leksaksrobotar, har nu släppt en TV-reklamfilm för sin senaste skapelse, Roboscooper, som inte liknar något vi sett tidigare. Roboscooper kan närmast beskrivas som en hybrid mellan en humanoid robot och en lastbil, med sitt huvud och armar fram och ett flak bak.

I TV-reklamen kan vi se hur den plockar upp saker från pojkrumsgolvet och lägger på sitt flak. En Roboscooper kan kanske vara ett roligt sätt att få barnen tycka städningen blir lite roligare och kan vara väl värt de knappt 500 kr ($70) robotfordonet uppges kosta.

Roboscooper har bland annat följade egenskaper:

  • Kan automatiskt eller via fjärrkontroll plocka upp saker
  • Sex terränggående hjul
  • Undviker hinder
  • Upptäcker och plockar upp saker med händerna automatiskt
  • Körbar i flera riktningar
  • Flera roliga repliker och ljudeffekter


8
Övrigt / 3D-skrivare gjord av LEGO
« skrivet: 1 november 2010 kl. 18:16:34 »
Att kalla det "skrivare" är kanske inte riktigt rättvisande, då detta snarare skapar objekt i tre dimensioner. Men i brist på ett bättre namn så får den gå under benämningen "3D-skrivare" tills vidare.

Man kan skapa otroligt mycket med LEGO:s innovativa och programmerbara Lego Mindstorm NXT, som väl kan liknas vid en slags fusion mellan klassiska LEGO-bitar, motorer, sensorer och en dator.

MakerLegoBot heter den skapelse som visades upp live på LegoWorld den 22-26 oktober 2010 i Zwolle, Nederländerna. Den kan, utifrån en ritning, bygga LEGO-modeller i 3D. Dock inte alltför avancerade, men i videon nedan ser vi hur den bygger ett hus. Hela 2.400 legobitar krävdes för att bygga den och för den som själv vill föröska ge sig på att bygga en egen MakerLegoBot finns detaljerade instruktioner här.

Inspirationen till bygget fick skaparen bland annat av projekt som Makerbot och RepRap, som är två konventionella Open Source-3D-printers som gemene man (nåja) kan bygga hemma på kammaren. Ritningen för MakerLegoBot  skapades först i ett CAD-program och den består av tre Lego Mindstorm-block och nio NXT-motorer.Även många andra innovativa skapelser har byggts med hjälp av Lego Mindstorm. Här är t.ex en Sudoku-lösande Mindstorms-robot:


9
Autonoma fordon / Tyskland demonstrerar autonom taxibil
« skrivet: 31 oktober 2010 kl. 18:04:49 »
Tysklands fria universitet har i dagarna presenterat kanske världens första autonoma taxibil, som de kallar "Made in Germany". Det är en VW Passat utrustad med ett flertal olika sensorer, såsom laserscanners, radar, tre kameror, GPS, odometer m.m.
Via en iPad kan man sedan anropa taxin, som då hittar ens postion via iPadens inbyggda GPS och kör dit. När sedan taxin anlänt och man klivit in anger man sin destination på samma GoogleMaps-baserade karta i iPaden och taxin börjar rulla.

Det är företaget Appirion som utvecklat iPad-applikationen och för slutanvändaren är gränssnittet väldigt intuitivt. Om och när denna bil kommer i kommersiellt bruk är dock oklart. Förmodligen är det en hel del både tekniskt, säkerhetsmässigt och juridiskt som måste lösas innan gemene man kan börja åka förarlös taxi. En spännande utveckling om inte annat.10
Övrigt / SV: iRobots Universal Jamming Gripper lyfter det mesta
« skrivet: 30 oktober 2010 kl. 20:10:02 »
Ny och mer informativ video på grippern + stillbilder där man bland annat får se innehållet i ballong (vanlig malt kaffe).Mer info och bilder finns på Cornell Computational Synthesis Labs webbsida.

11
Övrigt / iRobots Universal Jamming Gripper lyfter det mesta
« skrivet: 29 oktober 2010 kl. 20:21:37 »
Från välbekanta iRobot (som tillverkar robotdammsugaren Roomba bl.a) presenteras en ny och innovativ konstruktion, kallad Universal Gripper, för att greppa och förflytta objekt.
Den ska enligt uppgift bestå av en ballong fylld med malda kaffebönor(!) som genom ett sinnrikt vacuumsystem kan få grepp om de mest varierande objekt, utan att på förhand känna till objektets form, något som annars är ett gissel för många robothänder.

Lyfttekniken består alltså i att suga ur all luft ur ballongen, varvid den "sugs fast" vid objektet som ska lyftas, med hjälp av kaffesumpen inuti. När sen objektet ska släppas ned blåses luften in igen, så ballongen utvidgas.

Med denna metod kan man greppa och lyfta de mest vitt skilda objekten med varierande form, vikt och fragilitet. I videon nedan ser vi hur det lyfts allt ifrån öronproppar, glödlampor, vattenfyllda glas och stötdämpare (som väger 0,65 Kg) till råa ägg.


12
Cyborger / Dokumentär: "Beyond Human" om cyborgs och robotar
« skrivet: 27 oktober 2010 kl. 19:54:07 »
Dokumentären är ganska gammal, men ändå intressant. Av innehållet att döma verkar den vara gjord år 2000, då man bland annat får se Hondas P3-robot i del 4. P3 (Prototype 3) blev färdigutvecklad 1997 och var föregångaren till Asimo, som kom år 2000. Den första modelen av Asimo visas även i programmet, men den benämns inte som "Asimo". Även ett inslag från Robocup 2000, som anordnades 27 augusti - 3 september 2000, visas i del 8.

Beyond Human: The Cyborg Revolution
Part 1 of 9. Over the centuries, scientists speculated that we could tap into the body's electrical system to restore lost functions or enhance our powers, like machines.Beyond Human: The Invasion of the Inhuman
Part 2 of 9. Science fiction has returned again and again to the merger of man and machine, the Cyborg, with fascination and fear.Beyond Human: The Cyborg Mind
Part 3 of 9. As we steadily merge with our technology, the focus is on devices that enhance our senses and minds and knit us together in new ways.

http://www.youtube.com/watch?v=4AMNNtXdxSI#ws (Embedding disabled, limit reached)

Beyond Human: The Age of Androids
Part 4 of 9. Imagine a day when machines walk among us, expressing thoughts, emotions, demanding their rights. Today, we are breathing intelligence, even life, into creatures of silicon and steel.

http://www.youtube.com/watch?v=06zz9kHNv1g#ws (Embedding disabled, limit reached)

Beyond Human: How to Design a Humanoid
Part 5 of 9. To build a humanoid that can function in our world is a bold challenge being taken up by isolated labs around the world. Researchers are infusing robots with abilities ranging from grasping to hearing and vision.

http://www.youtube.com/watch?v=fwzYWjaKSDA#ws (Embedding disabled, limit reached)

Beyond Human: Emotional Robots
Part 6 of 9. If tomorrow's robots are going to share our world, they will have to have something extra: an emotional and psychological dimension to help them communicate and respond in ways people can understand.

http://www.youtube.com/watch?v=Li4w9DPPNYI#ws (Embedding disabled, limit reached)

Beyond Human: Can a Robot Be a Person?
Part 7 of 9. As robots begin to move among us, how will we regard them: as property like automobiles, or as individuals with rights and responsibilities? Can a thing be a person?

http://www.youtube.com/watch?v=DSLVo6XaXW4#ws (Embedding disabled, limit reached)

Beyond Human: Robot Soccer
Part 8 of 9. To promote the rapid evolution of robots, one audacious group of researchers decided to start a worldwide robotic soccer competition. How soon before they challenge humans?

http://www.youtube.com/watch?v=T4f4wxb6j1s#ws (Embedding disabled, limit reached)

Beyond Human: Erasing the Line Between Man and Machine
Part 9 of 9. We are beginning to shape a tomorrow in which robots will walk and work among us. As they realize their own potential, how long before they cast us aside?

http://www.youtube.com/watch?v=UoJ5c1vv-p0#ws (Embedding disabled, limit reached)

13
Humanoida robotar / PETMAN - Världens snabbaste bipedala robot?
« skrivet: 27 oktober 2010 kl. 16:58:35 »
PETMAN är utvecklad av Boston Dynamics, som även skapat den berömda fyrbenta "Big Dog". PETMAN är även nära besläktad med den senare och kan liksom sin fyrbenta föregångare även kompensera för knuffar och liknande oförutsedda händelser.
Som om inte det vore nog är PETMAN i dagsläget förmodligen världens snabbaste bipedala robot och klarar av en gånghastighet av lite drygt 7 km/t.

http://www.youtube.com/watch?v=67CUudkjEG4#ws (Embedding disabled, limit reached)

PETMAN är en antropomorfistisk robot utvecklad för US Army med syfte att testa skyddskläder mot kemikalier. Det som gör PETMAN unik jämfört med sina föregångare är att den utöver en mycket naturligare gångstil själv är kapabel att hålla balansen och röra sig fritt genom att gå, kräla m.m. Kroppsproportionerna motsvarar även en normalstor människas.

PETMAN kan även simulera mänsklig fysiologi inuti skyddsdräkterna genom att hålla koll på temperatur, fuktighet och "svettas" vid behov. Allt för att tillhandahålla realistiska testomständigheter.

Nedan en video på PETMAN:s nära släkting BigDog, som både får utstå kuperad terräng, sparkar, hal is, djup snö, gyttja samt även springer i en hastighet av 5 mph (motsvarande lite drygt 8 km/t eller 2,2 m/s).

http://www.youtube.com/watch?v=cNZPRsrwumQ#ws (Embedding disabled, limit reached)

14
Nedanstående video visar tre exemplar av ABB-roboten IRB 140 som med imponerande precision navigerar mellan tätt monterade Fanta-läskburkar, utan att vidröra dessa.

Demonstrationen är en vidareutveckling av ABB:s ursprungliga "Fanta Can Challenge" där två robotar samarbetar. Den ena håller plattformen med burkarna och den andra navigerar med staven mellan burkarna, samtidigt som plattformen rör sig. Nu har robotarna alltså blivit TRE till antalet, samtidigt som toleransen stramats åt avsevärt. Avståndet mellan stav och burk är nu endast 1 millimeter.

IRB 140 är en sexaxlig robot med lyftkapacitet på 6 kg, samt en imponerande positionsrepeterbarhet (+ 0,03 mm) och mycket noggrann banföljning. Fler fakta och filmklipp för IRB 140 finns på ABB:s webbsida.

http://www.youtube.com/watch?v=SOESSCXGhFo#ws (Embedding disabled, limit reached)

15
Leksaksrobotar / SV: Uppdaterad version av Pleo släppt
« skrivet: 24 oktober 2010 kl. 12:54:57 »
Här finns en unboxing-video på Pleo Reborn, för den som vill gotta ner sig i detaljerna.

http://www.youtube.com/watch?v=LI8ite7XOi8# (Embedding disabled, limit reached)

Sidor: [1]