Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Robotnyheter

Sidor: 1 ... 14 15 [16] 17 18 19
226
Bygga egen robot / SV: Inspektionsrobot
« skrivet: 18 februari 2012 kl. 13:32:56 »
Stötte nyss på en intressant och prisvärd (leksaks)robot på bandhjul med Wi-Fi och inbyggda videokameror + night vision som man kan styra via sin smartphone eller surfplatta. Brookstone Rover heter den och kostar endast $99, alltså cirka 660 kronor. Man kan även programmera in rutter den ska köra. Borde gå att använda som inspektionsrobot eller bevakningsrobot. Drivs dock av 6xAA batterier, så man kanske får byta ut det mot ett fetare Li-ion batteri eller liknande.

http://www.youtube.com/watch?v=CcTqv1EflTY#ws (Embedding disabled, limit reached)

Citera
The Rover Spy Tank is App-Controlled by your iPod touch® (2nd, 3rd and 4th generation), iPhone® device, or iPad® tablet. It generates its own Wi-Fi wireless connection for your smart device (no frequency interference!). The impressive wireless range lets it travel up to 200 ft. unobstructed, up to 100 ft. around walls into other rooms. Navigate it with the on-screen driving arrows or use the G-Drive Mode that uses your device’s accelerometer like a steering wheel in your hand. To get started, simply download the Free App from the iTunes® App StoreSM.

Powered by 6 AA batteries (included).

Dessutom har DJ Sures nyligen hackat den så det går att använda den med EZ-Robot, vilket ger en massa nya funktioner.

http://www.youtube.com/watch?v=Mfy-xTQXJS4#ws (Embedding disabled, limit reached)

227
Bygga egen robot / SV: Inspektionsrobot
« skrivet: 16 februari 2012 kl. 19:21:09 »
Kom att tänka på din inspektionsrobot när jag snubblade över denna intressanta bandhjulsdrivna robot på Youtube ikväll:Den åker omkring helt autonomt och kan undvika hinder med hjälp av bl.a en Kinectsensor. Kan även köras manuellt med autonom hinderundvikning. Den verkar klara rätt tuff terräng också, men så är det ju SuperDroid Robots som tillverkat den. De gör robotar åt polisen och militären bland annat.

228
Övrigt / SV: 2030 kommer 170 000 vårdjobb behöva tillsättas
« skrivet: 13 februari 2012 kl. 10:10:43 »
I Expressens artikel "Robotarna blir allt mer lika oss" bekräftas min teori om robotiseringen av vården.

Citera
När Gunnar Bolmsjö, professor i robot- teknik vid Högskolan Väst, tittar in i kristallkulan ser han sjukvårdssektorn som en jättemarknad för dem som vill tjäna pengar på konstgjorda människor.   
- Europas befolkning minskar samtidigt som vi blir allt äldre. Vem ska då ta hand om de gamla? Priset på sådana tjänster kommer att stiga så mycket att det skapar en marknad för robotar.

229
Bygga egen robot / SV: Egen robotplattform - hårdvara
« skrivet: 10 februari 2012 kl. 09:15:43 »
Måste bara tipsa om Jeremy Blum som har byggt en del grymma saker (bl.a SudoGlove, som är en handske man kan styra t.ex radiostyrda bilar med) och även talat på TED Talks. Han har en Aurdino-videotutorialserie som är mycket sevärd om man vill lära sig bygga en robot eller liknande baserat på Arduino. Han har även designat elektroniken till 3D-printern MakerBot.

Hans blogg.

230
Övrigt / Robotfiskar i akvarium i framtiden
« skrivet: 9 februari 2012 kl. 07:24:59 »
En sak jag tror kommer bli stort inom en inte alltför avlägsen framtid är att ha ett akvarium med robotfiskar hemma. Akvariefiskar skiljer sig ju nämligen från övriga husdjur genom att folk inte skaffar dem för att umgås och kela med, utan snarare för att ha nåt fint att se på ungefär som en (rörlig) tavla eller vacker lampa. Det känns ju inte riktigt schysst mot fiskarna heller att de har som enda uppgift att simma runt där och se vackra ut och hur stimulerande kan det vara för en guldfisk att simma runt, runt i en liten skål? Vissa skulle nog dra det så långt som att kalla det för djurplågeri.

Redan idag finns dock robotfiskar som simmar mycket realistiskt och ett par exempel kan ses i videoklippen här under.

Det finns ju några uppenbara fördelar med att ha robotfiskar, istället för riktiga fiskar:

* Man slipper mata dem.
* Man slipper rengöra akvariet (iaf lika ofta).
* Robotfiskarna kan få egenskaper som riktiga fiskar inte har, t.ex ändra färg när man knackar på glaset eller blinka i takt till musik.
* Man kan med gott samvete åka på semester några veckor utan att oroa sig för att fiskarna ska dö.


Jag tror robotakvariefiskar även kan bli en populär robotleksak för barn som kanske inte är gamla nog att ta hand om ett riktigt husdjur.231
Övrigt / SV: SVT:s robotdramaserie "Äkta människor"
« skrivet: 8 februari 2012 kl. 05:14:07 »
Avsnitt fyra var intressant i det avseendet att där började de etiska frågorna kring robotar att komma upp på allvar. Till exempel ifall man får slå en robot eller om en robot kan omfattas av diskrimineringslagarna.

I avsnittet var det ett par hubotar som vägrades släppas in på krogen. Sanningen är väl snarare den att det kommer vara robotarna själva som jobbar som dörrvakter i framtiden.´

Ska även bli intressant att se hur de kommande fyra avsnitten skiljer sig från de övriga eftersom det är Levan Akin som regisserat avsnitt 5-8.

232
Övrigt / 2030 kommer 170 000 vårdjobb behöva tillsättas
« skrivet: 25 januari 2012 kl. 13:43:50 »
Citera
Arbete i vården är ett av framtidsyrkena. År 2030 kommer 170 000 utbildade i vården att saknas, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) prognos.

Så skriver SvD idag och flera andra medier rapporterar om SCB:s prognos. Men frågan är om SCB tagit hänsyn till den tekniska utvecklingen i sin prognos. Redan idag finns ju enklare vårdrobotar och det är nästan 20 år till 2030, vilket innebär att det kommer ha skett mycket stora framsteg inom robotutecklingen på den tiden. Frågan är hur många av de 170.000 vårdjobben som då kommer kunna utföras av robotar.Jag gjorde några snabba sökningar i rapporten som är nära 200 sidor lång. Ordet "robot" förekom bara en enda gång och då som "Industrirobotoperatörer" i en lista under rubriken "Standard för svensk yrkesklassificering (SSYK)". Ordet "automatisering" eller wildcardsökningen "automatis*" gav överhuvudtaget inga träffar.

Däremot skriver de på sidan 84 under rubriken "Allt mer kvalificerade arbetsuppgifter":

Citera
Det industritekniska programmet har i dag fyra inriktningar; driftsäkerhet och underhåll, processteknik, produkt- och maskinteknik samt svetsteknik.
Exempel på yrkesutgångar är automationsmekaniker, CNC-operatör, gjutare, maskinoperatör, processoperatör, produktionstekniker, servicemekaniker, svetsare, tryckare och verktygsmakare.
Ny teknik och ändrade arbetsformer har lagt grunden till mer varierade arbetsuppgifter. Den
tekniska utvecklingen har inneburit att många maskiner idag är datoriserade varför verkstadsindustrin numera kräver större yrkesskicklighet i hantering och programmering av maskinerna
.

För att vara en prognos som sträcker sig nära 20 år in i framtiden tycker jag det känns mycket märkligt att de inte verkar ha tagit mer hänsyn till den tekniska utvecklingen. Några länkar om framtiden kanske kan ge en hint om vad vi har att vänta oss:

Maskinerna tar över om 35 år

Autonoma robotar från Husqvarna planterar skog 2030

AI-forskare: ”Robotjournalist får Pulitzerpriset om 5 år”

233
Övrigt / SV: SVT:s robotdramaserie "Äkta människor"
« skrivet: 23 januari 2012 kl. 11:40:42 »
Nu finns de två första avsnitten av Äkta människor att se på SVT Play:

Del 1
Del 2

234
Övrigt / SV: iRobots Universal Jamming Gripper lyfter det mesta
« skrivet: 22 januari 2012 kl. 19:19:57 »
Är det någon industriell tillverkare av robotarmar som har en liknande lösning implementerad?
Har haft besök från ABB där bla flexipicker diskuterades. Frågan är om deras sugkoppar är lika flexibla som denna?
I mindre produktionsserier är det en stor fördel om samma greppverktyg kan användas till olika produkter.

Det borde finnas tycker man, med tanke på möjligheterna. Det finns ju dessutom många tredjepartstillverkare som utrustar robotarmar med egenutvecklade verktyg och denna typ av gripper borde ju ha väckt intresset hos många. Googlar man på "universal gripper robot" inom perioden "senaste året" så hittar man en hel del hemmabyggen som bygger på samma princip som iRobots Universal Gripper. D.v.s en ballong fylld med malet kaffe eller liknande. Det är en utmärkt gripper ifall man producerar små serier som sagt eller har produkter med varierande form och storlek.

Här är en variant som bygger på ballong-kaffe-vakuum-principen:..och Robotiq Adaptive Gripper som liknar en hand med tre fingrar:Citera
The Robotiq Adaptive Gripper is an industrial dexterous gripper that can be installed on different robots. This video shows the main feature of the hand-like gripper.

Den sista verkar finnas kommersiellt tillgänglig iaf. Här är den monterad på en KUKA-robot:Citera
Robot hand on Kuka Light Weight Robot for human robot collaboration. Human safe robot combined with a dexterous gripper for collaborative part feeding and part holding in assembly tasks.
Note: This was a quick demo. It is possible to get in-line wires to communicate with the gripper.

235
Bygga egen robot / SV: Egen robotplattform - hårdvara
« skrivet: 21 januari 2012 kl. 14:40:32 »
Jag har hört talas om den, men hade ingen aning om att den var så billig!
Jo, den där saken är ju en komplett dator, man kan ju köra t.ex. Linux på den har jag för mig. Kan man nog bygga en del tuffa grejer av.

Den klarar att spela film i 1080p och Quake 3 så det är rätt bra grafikprestanda i den fast den bara är stor som ett betalkort. Jag skrev precis en artikel om den här:

http://robotnyheter.se/2012/01/21/varldens-billigaste-dator-ar-liten-som-ett-betalkort/

Finns två modeller. Det som skiljer är att den dyrare för $35 har dubbelt så mycket RAM (256 MB), dubbla USB-portar och ethernet-port. Den billigaste kostar $25. Inte ens 200 kronor alltså. Vad priset i Sverige blir med moms och allt sånt återstår att se dock.

236
Bygga egen robot / SV: Egen robotplattform - hårdvara
« skrivet: 19 januari 2012 kl. 15:52:08 »
Har sett den där robothunden förut från nån mässa. Rätt imponerande sak faktiskt. Smart att använda svansen som stöd också. De borde sätta nån form av ögon på den, kanske två lysdioder. Inte för det fyller nån praktisk funktion, men den skulle se mer levande ut.

Hittade denna minidator vid  namn Raspberry Pi som endast kostar 300 kr och PCB:t är litet som ett kreditkort. Undrar om man inte skulle kunna bygga rätt häftiga robotar av den. Annars är den kanske lämplig för HTPC-byggen och sånt. Den klarar spela film i 1080p. Man får alltså en mer eller mindre komplett dator för bara 300 kronor. Ska man bygga in den i en robot behöver man ju inte skärm, mus, tangentbord och sånt ändå.

Citera
Anslutning av tangentbord och mus görs via usb. Som bildskärm används exempelvis en tv-apparat som kan kopplas till datorn via HDMI eller Composite RCA.

Datorn har inget lagringsminne men en läsare för olika typer av minneskort.

Där lagras operativsystemet som är Linux vars distributioner Debian, Fedora och Archlinux stöds.

Processorn är en ARM11 på 700 MHz och grafiken sköts av en Broadcom Videocore 4.

http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article3386347.eceKlicka här för en mer högupplöst bild på moderkortet.

237
Övrigt / Samsung Smart Window på CES 2012
« skrivet: 17 januari 2012 kl. 09:31:07 »
Samsungs "Smart Window" som visades upp på CES 2012 var otroligt häftig. Det är kort sagt ett fönster som fungerar som en skärm. Eller en transparent skärm om man så vill. Man ser rätt igenom skärmytan men det ska bara gå att se grafiken på skärmen från ena hållet. Det läckraste är nog när de drar ner de digitala persiennerna. :)

Jag kan tänka mig många användningsområden för denna teknik i framtiden. Sen skulle man även kunna kombinera flera lager av skärmar för att få någon slags djupeffekt.238
Bygga egen robot / SV: 3D-Printer - Ultimaker
« skrivet: 13 januari 2012 kl. 06:38:10 »
Nya MakerBot Replicator verkar lovande. Den har dubbla extruders, vilket innebär att man kan arbeta med två material/färger samtidigt. Jag lade även märke till att hans glasögon saknar glas. Förmodligen har han skapat även dem med 3D-printern. Det för mig tillbaka till min klassiska fråga om vad som händer med marknadsekonomin när folk kan piratkopiera hårdvara och till exempel skriva ut sina egna märkessolglasögon hemma till enbart materialkostnad istället för att köpa dem hos optikern för flera tusentals kronor.

Citera
The MakerBot Replicator™ creates anything you can imagine with the new MakerBot Stepstruder™ MK8, the extruder is the part of the machine that turns raw feedstock, like ABS (what Lego® is made of) or PLA (a biodegradable material made from corn), into the objects you desire.

Citera
Starting at $1749, The MakerBot Replicator™ is an affordable, open source 3D printer that is compact enough to sit on your desktop. Want to print in two colors? Choose the Dualstrusion™ option!

Knappt 13.000 kronor alltså. Med dubbla extruders uppges den kosta $2.000. Runt 14.500 kronor med andra ord.


239
Bygga egen robot / SV: 3D-Printer - Ultimaker
« skrivet: 12 januari 2012 kl. 14:10:28 »
3d-printing väntas slå igenom enligt http://spectrum.ieee.org
Kolla på http://spectrum.ieee.org/robotics/diy/3d-printing-takes-shape

Spännande utveckling. Jag ser fram emot den dagen alla har råd att ha en 3D-printer hemma, ungefär som en laserskrivare idag.

Citera
And starting this year, the United States' Defense Advanced Research Projects Agency is planning to put 1000 production-quality 3-D printers in high schools across the United States as part of its Manufacturing Experimentation and Outreach program.

Tänk om man hade haft det när man gick i skolan. :)

240
Robotdammsugare / SV: Vilken robotdammsugare är den bästa?
« skrivet: 12 januari 2012 kl. 14:06:26 »
Samsungs nya Navibot S verkar lovande. Den är både tunnare och tystare. Endast 8 cm hög och 60 dB ljudnivå (att jämföra med Navibot Silencios 62 dB, men de koreanska versionerna ligger ända nere på 48 dB). Det enda som inte minskat är väl prislappen får man anta. :)

Dessutom är den självtömmande och man kan se robotens kamera i sin mobil när man inte är hemma så man kan hålla koll på husdjuren t.ex. Den ena modellen ska tydligen gå att köpa i Europa redan för 699 Euro och den mer avanverade med självtömning sägs komma i mars i år och ska kosta 799 Euro. Förhoppningsvis kommer den till Sverige senare under året också.

Sidor: 1 ... 14 15 [16] 17 18 19