Författare Ämne: Behöver man senaste roomba för städning av flera rum (iAdapt 2.0)  (läst 1659 gånger)

Utloggad dubMaestro

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 2
  • Visa profil
Behöver man senaste roomba för städning av flera rum (iAdapt 2.0)
« skrivet: 18 november 2016 kl. 12:34:16 »
Registrera dig för att dölja reklamen.
Hejsan! Jag står i startgroparna att köpa en robotdammsugare och det verkar som iRobots Roomba är det som gäller. En liten fundering som kom upp eftersom vad jag förstått har tidigare modeller inte så avancerat system för att navigera sig runt i hemmet. Lite som att dom kör i "blindo" och känner sig fram för att utrycka det lite grovt. Senaste 900-serien med nya navigationssystemet har ju en kamera och ska ju kunna känna igen sig och hitta runt i bostaden bättre och tillbaka till laddningsstationen osv. Jag vill inte att roboten ska köra iväg och mest irra omkring och inte hitta tillbaka till laddningsstationen. Eller är dom så pass bra att det inte är någon risk för det? Trots det äldre navigationssystemet. Någon som vill dela sina erfarenheter?

Vi har inte någon jättelägenhet c:a 85kvm 3 rok, så det kanske funkar bra ändå? Jag bifogar en bild på planlösningen. Det jag funderar på är om den långa hallen kan orsaka problem, eller något annat med planlösningen som kan göra att roboten inte riktigt fattar...

Utloggad Robotnyheter

 • Administratör
 • Seniormedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 287
  • Visa profil
  • Robotnyheter.se
SV: Behöver man senaste roomba för städning av flera rum (iAdapt 2.0)
« Svar #1 skrivet: 24 november 2016 kl. 10:20:46 »
Det blev ett långt svar nedan, så mitt korta svar får nog bli att det nog kan fungera med en äldre Roomba-modell men att det kan behövas lite "speciallösningar" med så många rum.

Det är stor skillnad på Roombas 900-serie och de äldre vad gäller navigationen. 900-serien städar alla rummen systematiskt i parallella linjer och skapar samtidigt en karta över dem så den vet exakt var den redan har städat. När den är klar eller måste åka och ladda vet den även precis hur den ska åka för att hitta tillbaka, även om laddningsstationen är flera rum bort.

De äldre Roomba-modellerna (800-serien och äldre) klarar förvisso flera rum de med, men eftersom de kör omkring mer eller mindre slumpmässigt och inte minns var de redan har städat så lämpar de sig bäst för kanske 2-3 rum max. Det vill säga om man vill att robotdammsugaren ska sköta sig helt själv och städa medan man är på jobbet. Risken är annars att rummen städas ojämnt, d.v.s. att Roomba städar för länge i vissa rum och för lite i andra. Annars kan man ju alltid flytta omkring roboten manuellt och/eller sätta upp virtuella väggar för vissa rum vissa dagar så roboten inte kan åka in där.

Vad gäller laddningsstationen så känner de äldre Roomba-modellerna av den enbart via infrarött ljus, så det måste vara fri sikt mellan roboten och laddningsstationen för att den ska hitta tillbaka. Därför bör man placera stationen centralt i huset och inte längst in i hörnet av ett rum t.ex. Man kan få prova sig fram lite tills man hittat den bästa placeringen.

Irobot har även en enhet man kan köpa till som kallas Virtual Wall Lighthouse och som kan öppna och stänga virtuella väggar automatiskt till rum beroende på om de har städats klart. Jag har dock inte testat dessa själv men det går att läsa mer om hur det fungerar här:

http://homesupport.irobot.com/app/answers/detail/a_id/7283/~/how-does-a-virtual-wall%C2%AE%C2%A0lighthouse%E2%84%A2-work%3F

En annan lösning för att komma runt problemet är att köpa en extra laddningsstation och placera ut i hemmet. En laddningsstation till Roomba kan köpas separat för mellan 600-700 kronor. Vill man vara riktigt säker kan man ha en station i varje rum, men då blir det ju lite dyrare också. Jag kan för övrigt rekommendera att läsa detta test av Roomba 865 och Roomba 980 som jag gjorde tidigare i år, om du inte redan har läst det:

http://robotnyheter.se/2016/04/30/test-irobot-roomba-980-vs-roomba-865/


Annars är ett tips att köpa en av Neatos robotdammsugare. De har ända sedan start tillverkat robotdammsugare som kartlägger rummen (via laser) och deras modeller brukar få höga betyg i tester. De är dessutom avsevärt billigare än Roomba. De senaste modellerna har "Connected" i namnet, vilket innebär att man kan styra dem via en mobilapp. Men klarar man sig utan just denna finess så kan man få någon av de äldre modellerna för en billigare slant. De äldsta som fortfarande säljs idag är Neato XV Signature-serien. Därefter kom BotVac, sen BotVac D, BotVac Connected och nu senast två nedbantade och billigare versioner av BotVac Connected (D3 och D5).

http://robotnyheter.se/tag/neato/

Uppdatering 20 december: Jag upptäckte nu att det inte ingår någon nätkabel till de flesta Roomba-laddningsstationer som säljs separat, så man får vara noga med att kolla upp detta innan köp. Det går att få tag på en laddningsstation inkl. strömkabel för 799 kronor har jag sett.
« Senast ändrad: 20 december 2016 kl. 08:15:05 av Robotnyheter »

Utloggad dubMaestro

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 2
  • Visa profil
SV: Behöver man senaste roomba för städning av flera rum (iAdapt 2.0)
« Svar #2 skrivet: 25 november 2016 kl. 12:14:12 »
Tack ett för utförligt svar. Efter flera omdömen från ägare av äldre roombas, som vars robotar verkar funka bra i flera rum även om roboten kör runt lite i blindo, fick det bli en Roomba 876 för 3990kr. Priset var så bra och 800-serien verkar särskilt prisvärd. Vad det gäller neato ville jag inte riskera måndagsexemplar vilket verkar vara vanligt bland dessa, därför valdes dessa bort även om de har vettig teknik med sin LIDAR osv. Många hävdar att även om roomba städar mer random gör dom ett lika bra jobb som neatos systematiska tillvägagångssätt. Gillade även att ljudnivån var lägre på roomba då jag troligtvis kommer att köra den även när jag är hemma.

Jag får hem roboten idag så det ska bli kul att prova. Några tips om var som skulle kunna vara den mest optimala placeringen för laddningsstationen, utifrån planlösningen jag bifogade i OP?

Lighthouse stöds ej av min modell jag köpt. Men jag har läst många som tycker att det fungerar bättre att inte köra med lighthouse. Bättre med extra laddningsstation verkar många föredra, som du skrev. Men jag ska testa och se hur det fungerar först så klart.

Utloggad Robotnyheter

 • Administratör
 • Seniormedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 287
  • Visa profil
  • Robotnyheter.se
SV: Behöver man senaste roomba för städning av flera rum (iAdapt 2.0)
« Svar #3 skrivet: 25 november 2016 kl. 14:20:06 »
Det var ett riktigt bra pris, den brukar ju kosta runt 6.000 kronor annars.

Jag hade nog börjat med att placera laddningsstationen med "ryggen" mot U:et i planlösningen, så framsidan pekar mot det översta sovrummet. Sedan om det inte fungerar optimalt hade jag provat att flytta den längre ner eller högre upp längs samma vägg. Det blir en central plats som roboten ofta måste passera, men kanske inte optimalt för människor som ska gå i hallen. :)

På Roomba 865 börjar "DOCK"-texten att flimra när den känner av laddningsstationens IR-sensor, så det är ju ett tips att hålla utkik efter. Det borde fungera likadant på Roomba 876.