Författare Ämne: Köpråd  (läst 4931 gånger)

Utloggad Gremling

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 1
  • Visa profil
Köpråd
« skrivet: 17 juni 2014 kl. 01:47:35 »
Registrera dig för att dölja reklamen.
Hejsan!

har nyss fått min första studentlägenhet i malmö och då jag vill städa så lite som möjligt tänkte jag att en robotdammsugare vore bra. min studentbostad är 37 kvm, med trappa (vet ej vad för typ av golv)

har läst tittat och läst men kan ej bestämma mig, budgeten är mellan 1700 till 3000 (kan gå lite över)

Har tittat på Neato XV signature, Hoover BC009 och canvac ( hittar dock inga tester om dom)

vilken skulle ni rekomendera?   Helst skulle jag vela ha botvec 70e men den är dyr i sverige, kan det vara värt att imoportera en från USA, där de kostar 2800 kr.

Är tacksam för alla råd och tips.

Utloggad Per L

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 31
  • Visa profil
SV: Köpråd
« Svar #1 skrivet: 17 juni 2014 kl. 10:28:59 »
Jag har ägt en Hoover RBC003 som jag var rätt nöjd med. Trots vad som står i Råd och Röns test så tycker jag att en av de största nackdelarna var att den inte städade bra nära väggarna (den fick mycket bra betyg där). Sedan var den inte speciellt bra med mattor och sladdar. Det senare spelade mig ingen roll eftersom jag har väldigt lite mattor på mina trägolv. Efter att ha plockat isär Hoovern tycker jag dessutom att konstruktionen bitvis är "billig" vilket säkerligen resulterar i en begränsad livslängd. Så tex är lagringen av hjulaxlarna så klena att dessa (för mig) börjat glappa rätt mycket efter bara ett drygt års användning.

När jag skulle köpa en ny robotdammsugare stod valet mellan Neato (som då inte hade sidoborste), Kobold VR100 (en tysk Neato men med sidoborste) och iRobot Roomba.

Neaton valdes direkt bort för att den då inte hade sidoborste (finns nu med det) trots att den verkar suga mycket bra. Dessutom tycker jag att den verkar ha en alltför tveksam driftssäkerhet efter att ha läst om olika omdömen på internet.

Kobolden valdes till slut bort av driftssäkerhetsskäl (är ju en tysktillverkad Neato) och prisskäl

Roomban valdes av följande skäl:
- en väl beprövad konstruktion som verkar ha hög driftssäkerhet och livslängd (iRobot var ju först med massproduktion av robotdammsugare)
- verkar ha en hög andel nöjda ägare om man letar på internet
- finns reservdelar till vettiga priser att köpa "överallt" om det skulle behövas (tex ebay) och de är lätta att byta
- finns i olika prislägen och "billiga" varianter (som städar lika bra som de dyrare) finns om man inte behöver finesser som hepafilter, fjärrkontroll och städscheman

Efter att ha ägt min Roomba 630 i några månader kan jag sammanfatta med att den:
- städar minst lika bra som Hoovern och mycket bättre än den efter väggar och i hörn
- fungerar bra på mattor och klarar hyfsat bra av att hantera fransar och sladdar
- för ungefär lika mycket oväsen som Hoovern (som anses vara "tyst")

Dessutom kan man på nätet hitta väldigt mycket information om Roomban (tex servicemanualer, felsökningsråd mm)

Är man dessutom inte så stadd vid kassa så skulle jag utan vidare chansa på en begagnad Roomba för jag tror som sagt var att kostruktionen är "hållbar" och reservdelar köper man "billigt" över nätet

Per L

PS! Innan du importerar något från USA kolla upp vad frakten blir. Dessutom tillkommer tull, moms och postens administrationskostnad. 

   
« Senast ändrad: 17 juni 2014 kl. 11:02:56 av Per L »

Utloggad Robotnyheter

 • Administratör
 • Seniormedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 287
  • Visa profil
  • Robotnyheter.se
SV: Köpråd
« Svar #2 skrivet: 22 juni 2014 kl. 16:30:10 »
Jag har ägt en Hoover RBC003 som jag var rätt nöjd med. Trots vad som står i Råd och Röns test så tycker jag att en av de största nackdelarna var att den inte städade bra nära väggarna (den fick mycket bra betyg där).

Hoover RBC003 har väl dessutom ingen funktion för schemaläggning av städtider (som RBC006 och RBC009 har)? Det framgick inte i Råd & Röns test där den kom väldigt högt upp. Jag tror det är en dealbreaker för många om robotdammsugaren inte kan städa automatiskt när man är på jobbet t.ex.

PS! Innan du importerar något från USA kolla upp vad frakten blir. Dessutom tillkommer tull, moms och postens administrationskostnad.

Det kan bli dyrt med alla avgifter, ja. Om möjligt bör man importera från nåt EU-land så slipper man tullavgift och sånt. Upp till 1.300 kronor är det tullfritt om man beställer saker på nätet från ett land utanför EU, skriver Tullverket på sin hemsida.
http://www.tullverket.se/innehallao/i/internethandelfranettlandutanforeu/internethandelfranettlandutanforeu.4.4ab1598c11632f3ba9280005754.html
« Senast ändrad: 23 juni 2014 kl. 14:13:19 av Robotnyheter »

Utloggad Per L

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 31
  • Visa profil
SV: Köpråd
« Svar #3 skrivet: 22 juni 2014 kl. 19:29:37 »
Om min Hoover RCB003 hade möjlighet till schemaläggning vet jag inte. Jag har inte behov av det och har därför inte undersökt den frågan. Det är mycket möjligt att den inte har det för i användarmanualen står det att "vissa modeller" har möjlighet till schemaläggning och då får man väl räkna med att den billigaste modellen (dvs RBC003) saknar den möjligheten det.

Däremot vet jag att min iRobot Roomba 630 inte har schemaläggning..... officiellt. Det lär nämligen gå att "hacka" denna Roomba med en dator och genom den kunna programmera städtider.

Då har du gett mig förklaringen varför jag alltid får tull, moms etc när jag skickar efter grejor från USA. Frakten brukar bli hög (500-1000 kr är inte ovanligt) så jag passar därför på att köpa mycket och/eller dyra grejor därifrån.
Från Kina, HongKong mfl länder är det ofta fraktfritt eller löjligt låg frakt så därifrån blir köpen oftast i storleksordningen hundralappar eller mindre. Leveranser från dessa länder har hittills alltid varit "tull - och momsfria".
Och nu vet jag varför!

Per L