Författare Ämne: scooba 230 och 390 någon som har erfarenhet?  (läst 5285 gånger)

Utloggad bomull

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 9
  • Visa profil
scooba 230 och 390 någon som har erfarenhet?
« skrivet: 2 maj 2015 kl. 18:20:52 »
Registrera dig för att dölja reklamen.
Hej! är inne på att köpa en scooba 230 eller 390 och undrar om någon har erfarenhet av dem? Vad är bäst av att köpa en 230 + t.ex netonnets billigaste robotdammsugare, eller 390? för inte går det väl att BARA köra 230in utan att dammsuga ifall man kör den tillräckligt ofta?

alla erfarenheter tas tacksamt imot :)

Utloggad bomull

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 9
  • Visa profil
SV: scooba 230 och 390 någon som har erfarenhet?
« Svar #1 skrivet: 2 maj 2015 kl. 20:05:21 »
en braava 320 kan eventuellt vara aktuellt också..

Utloggad Per L

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 31
  • Visa profil
SV: scooba 230 och 390 någon som har erfarenhet?
« Svar #2 skrivet: 3 maj 2015 kl. 09:18:39 »
Jag har en 385 som till sin funktion är likadan som en 390.
380/385/390 har en dammsugarfunktion som är helt underlägsen den hos tex en Roomba och jag kör alltid min Roomba innan jag kör Scooban. Efter att ha sett Scoobans dammsugarfunktion så har jag inte ens brytt mig om att prova att köra Scooban på ett smuligt och dammigt golv.

Läser man reklamen om vad en Scooba kan klara av att "skura" gör man nog också klokt i att tona ner sina förhoppningar om vad en Scooba verkligen klarar av. En vanlig våttorkning med trasa är helt överlägsen en Scoobas arbete bla för att man för hand torkar mer där det behövs för att få rent. Tex direkt innanför en ytterdörr eller där det i tex köket är intorkad grövre smuts (spilld sylt, matrester mm).
Men visst blir vattnet smutsigt så "lätt normalsmuts" verkar den ju i alla fall klara av att få bort. Men syns det att golven är "skitiga" (tex med ingrodd smuts) så skall man inte räkna med att en Scooba gör så stor skillnad.

Man skall också läsa varningarna över vilka golv som iRobot avråder från att använda den på. Tex laminatgolv eller otäta trägolv. Med dagens klickgolv är väl alla golv "otäta". Gissningsvis är väl dessa varningar i huvudsak till för att iRobot skall slippa reklamationer om något händer med golven men man kan ju undra om det ligger något mer bakom!? Själv kör jag min Scooba 385 på alla parkett och laminatgolv då jag bedömer att golven inte blir väsentligt blötare än vid en  ordentlig våttorkning med trasa. Och så kör jag Scooban bara en eller två ggr per månad (jämfört med Roomban som går varannan eller var tredje dag) vilket väl också minskar risken för att något skall hända med golven.

Jag har också upptäckt att mina flytande parkettgolv inte är helt plana överallt för på dessa ställen blir det inte städat "lika bra" och den klarar inte av att suga upp vattnet lika bra från golvet.
Även ojämna/skrovliga klinkergolv fungerar Scooban sämre på. Om borsten når ner i botten på ojämnheterna vet jag inte men den suger i varje fall inte upp vattnet lika bra som på ett lätt golv (där den suger upp 6-7 dl av 10 dl vatten den sprutar ut på golvet)

Är man petig så kan man reta sig på att en 385/390 inte alltid går rakt fram när den borde göra det. Det högra hjulet går nämligen i en våtare och slipprigare miljö (om man använder rengöringsmedal i vattnet) vilket gör att detta hjul gärna vill slira. Då svänger Scooban till höger fast den borde gå rakt fram. Personligen tycker jag att det är väldigt irriterande. Bla för att den då städar sämre utefter golvlister (där den ju måste gå rakt fram). På "sträva" laminatgolv fungerar det bättre men på "blanka" parkettgolv kan den slira väldigt mycket. 

Den nya Scooba 450 är till sin funktion något annorlunda än en 380/385/390 och om den gör ett bättre jobb vet jag inte.

Det finns en bra hemsida på engelska där det mesta om Scooba och Roomba avhandlas
http://www.robotreviews.com/chat/viewforum.php?f=1 

Personligen är jag inte speciellt imponerad av vad Scooban klarar av att göra. I alla fall inte i förhållande till vad den kostar. Fast man kan ju, som jag gjort, köpa den begagnad. 
Roomban (en 630) däremot tycker jag gör ett riktigt bra jobb.

Per L

« Senast ändrad: 3 maj 2015 kl. 09:46:09 av Per L »

Utloggad bomull

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 9
  • Visa profil
SV: scooba 230 och 390 någon som har erfarenhet?
« Svar #3 skrivet: 3 maj 2015 kl. 22:40:38 »
stort tack för det långa och välskrivna svaret, uppskattar verkligen ett välfyllt svar :)
Jag var ju ute efter en helhetslösning där jag skulle ha konstant fräscha och renstädade golv.. Låter ju på dig som det mest hade blivit massa pengar i sjön att köpa en scooba.. Blir eventuellt att börja med en braava istället för betydligt billigare peng och använda mer som komplement..
En 390 hade nog kunnat kännas värt pengarna ifall jag slapp dammsuga och skrubba golv (bortsett från någon list eller hörn ibland), men känns inte så intressant att lägga dom summorna ifall jag endast kan spara ett av två steg..

Du råkar inte ha någon erfarenhet av braava modellerna också va?

Utloggad Per L

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 31
  • Visa profil
SV: scooba 230 och 390 någon som har erfarenhet?
« Svar #4 skrivet: 3 maj 2015 kl. 23:38:31 »
Nej, jag vet inget om Braava.
Men jag skulle gissa att det finns en hel del att ta del av på nätet (tex Google)

Per L

Utloggad Per L

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 31
  • Visa profil
SV: scooba 230 och 390 någon som har erfarenhet?
« Svar #5 skrivet: 4 maj 2015 kl. 08:57:54 »
I ovan nämnda forum finns ett avsnitt som bara handlar om Braava. Där borde du hitta en hel del nyttigheter om dessa maskiner.
http://www.robotreviews.com/chat/viewforum.php?f=21

Per L


Utloggad bomull

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 9
  • Visa profil
SV: scooba 230 och 390 någon som har erfarenhet?
« Svar #6 skrivet: 15 maj 2015 kl. 10:29:18 »
stort tack för all hjälp Per! Tror det får bli en Roomba 620.. Verkar som det är den modell som är billigast och som gör bäst jobb, och har bäst kvalitet.. Den mest prisvärda helt enkelt.. Verkar enligt min bedömning som man inte får så väldigt mycket mer av att lägga på en eller två 500ingar, men att man förlorar massor genom att dra bort en eller två..

Utloggad Per L

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 31
  • Visa profil
SV: scooba 230 och 390 någon som har erfarenhet?
« Svar #7 skrivet: 15 maj 2015 kl. 23:23:55 »
En 620 tror jag du kommer att bli nöjd med om du "bara" skall dammsuga. Jag har en 630 och vad jag vet så är den enda skillnaden mot en 620 att 630 har en virtuell vägg som hindrar att Roomban kommer fram. Så tex har jag ett rum som jag delar av på mitten med två virtuella väggar (det är för långt avstånd för att en skall räcka till med bara en) så att jag kan städa halva rummet först och den andra halvan senare.

Jag hade en annan städrobot förut (Hoover) där det inte följde med några virtuella väggar. Då tog jag ett par rejäla bräder och stängde av rummet med. Det fungerade lika bra men man kanske inte vill ha två långa bräder stående i ett hörn av rummet.

Till Roomban har jag köpt till 3 st ytterligare virtuella väggar. 2 st nya på eBay och en begagnad på Tradera.

Per L

Utloggad bomull

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 9
  • Visa profil
SV: scooba 230 och 390 någon som har erfarenhet?
« Svar #8 skrivet: 16 maj 2015 kl. 01:10:32 »
mm hoppas det, slängde iväg en beställning förut idag :) på tal om att avskärma med brädor och liknande, är lite orolig över att trappsensorerna inte kommer vara hundra och att den kommer pga min lägenhets konstruktion kommer ramla ner och krascha.. vad tror du om det?
https://drive.google.com/folderview?id=0B9AcDfISD-7vflVqR1h3RF9QLWhlcVc0TzEyUGlLMjd0d3BHWWtfbzMwUHZnOEZBVHVQdFU&usp=sharing

Utloggad Per L

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 31
  • Visa profil
SV: scooba 230 och 390 någon som har erfarenhet?
« Svar #9 skrivet: 16 maj 2015 kl. 09:52:01 »
Jag har kört med min 630 i över ett år nu och den har hittills aldrig missat med trappsensorerna. Från början var jag noga med att torka rent dessa sensorer (dom blir dammiga och dom skall torkas rent enligt instruktionen) innan jag städade hallen (där trappan finns) men det har jag slutat med och det har fungerar lika bra ändå.

Kanten längs räcket på din övervåning ser rätt låg ut och jag tror att Roomban kommer att klättra upp på den så att trappsensorerna gör att den vänder tillbaks. När du städar där uppe kommer trappsensorerna att användas väldigt ofta (jämfört med för mig) så är det en liten risk att dom missar någon gång så ökar i så fall den totala risken rätt mycket för dig att Roomban kommer att ramla ner någon gång. 

Om du inte har mattor och annat som du vill att Roomban skall klättre upp på så skulle du kunna sänka stötfångaren så att Roomban vänder på normalt sätt redan vid låga hinder. En ca 3,5x50 cm stor skiva av plåt, plexiglas, tjock kartong el.dyl som skruvas fast med 3-4 skruvar utanpå stötfångarens nederdel så att den sträcker sig ner till tex 0,5 cm ovanför golvet skulle göra att trappsensorerna inte behöver användas under räcket på övervåningen.
Nackdelen blir i så fall att den också vänder vid tjocka mattor eller om du har låga trösklar som du vill att den skall kunna ta sig över.

Min Scooba är gjord så som jag beskriver här ovan redan i original. Scoobans stötfångare går ner ända till ett par millimeter ovanför golvet så den vänder för allt som sticker upp mer än så. Det är förstås med avsikt gjort så eftersom man inte vill att den skall börja tvätta tex tunna mattor.

En annan fördel du får om du gör denna modifiering av Roombans stötfångare blir att den kommer att städa bättre på golvet nära kanten under räcket. Om Roomban "stöter på" kanten i stället för att klättra upp på den så kommer Roomban och dess borstar städa rent ända in till den uppstickande kanten under räcket. Om den däremot börjar klättra upp på kanten så lyfts ju Roombans borstar upp från golvet och då blir det ostädat där. Min gissning är i så fall att det blir slarvigt (eller inte alls) städat på golvet de 10-15 centimetrarna närmast den uppstickande kanten

Per L

Utloggad bomull

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 9
  • Visa profil
SV: scooba 230 och 390 någon som har erfarenhet?
« Svar #10 skrivet: 17 maj 2015 kl. 23:35:33 »
hmmm tror nog att jag hellre kör att modifiera räcket med ett extra stag eller en skydds kant.. Tror att roomban kommer imorgon så får se då :)

Utloggad bomull

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 9
  • Visa profil
SV: scooba 230 och 390 någon som har erfarenhet?
« Svar #11 skrivet: 18 maj 2015 kl. 17:14:25 »
nu står den på laddning :) byter du per, verkligen filter varannan månad?

Utloggad Per L

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 31
  • Visa profil
SV: scooba 230 och 390 någon som har erfarenhet?
« Svar #12 skrivet: 18 maj 2015 kl. 20:19:09 »
Nej, jag byter inte filter så ofta. Jag har städat runt 90-100 m2 med Roomban var tredje dag hittills. Samt ytterligare runt 50 m2 var annan eller var tredje vecka. Resterande ca 100 m2 dammsuger jag med vanliga dammsugaren eftersom där finns mycket möbler, prylar och mattor som försvårar för Roomban. Någon gång då och då dammsuger jag allt noggrannt med vanliga dammsugaren. Då blir golvlister, under låga möbler som Roomban inte kommer under mm också rengjorda.

Vid minst varje batteriladdning knackar jag med handen (knogarna) ut damm och skräp från behållaren i toaletten. Ju oftare desto bättre med tanke på den låga sugeffekten redan vid helt rent filter
Kanske en gång i månaden dammsuger jag ur behållaren, filtret (försiktigt och utan att ta bort det) och hela Roomban med min vanliga dammsugare.
Efter ca 10 månader bytte jag filter. Borstar bytte jag samtidigt.

Det gamla skitiga filtret tvättade jag rent i en lösning med vatten och Ajax. Filtret fick ligga i lösningen några timmar och jag skakade det försiktigt några gånger i lösningen. Sedan spolade jag rent det med vatten och lät det torka. Filtret och dess tätningslister blev då som nytt och nästa gång jag byter filter skall jag prova det rengjorda filtret

Roomban fungerar bäst i helt tomma rum. Möbler och annat som är lätta och bara tar nåon minut att flytta på flyttar jag på. Tex till rummet bredvid eller ställer upp stolarna på köksbordet. I ett rum flyttar jag över alla flyttbara möbler till ena halvan och städar den "tomma" halvan av rummet. Sedan flyttar jag möblerna till andra halvan av rummet och städar resterande del av rummet.
Du kommer nog att hitta egna bra knep efter ett tag när du ser hur Roomban jobbar och vad resultatet blir.
Så tex har jag höjt några möbler som Roomban inte kommer under med sådana här
http://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/beslag/fonster-dorrbeslag/dorrstopp/dorrstopp-316406/
http://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/beslag/fonster-dorrbeslag/dorrstopp/dorrstopp-074058/

Per L

« Senast ändrad: 18 maj 2015 kl. 20:25:25 av Per L »