Författare Ämne: åska  (läst 2220 gånger)

Utloggad gunnevi57

  • Nykomling
  • *
  • Antal inlägg: 1
    • Visa profil
åska
« skrivet: 12 oktober 2014 kl. 07:04:59 »
Registrera dig för att dölja reklamen.
3 (!) gånger i sommar har min nya Stiga klippare slagits ut av åskan. Efter första gången skaffade jag överspänningsskydd, men det hjälper inte. All elektronik slås ut, ny laddare och elektroniklåda kostar 4500:-. Varje gång.
Hemförsäkring, javisst men ändå.
Inget annat i huset skadas, det verkar vara väldigt klena komponenter.
Min handlare säger att det är likadant med andra märken. Det är här de tjänar sina pengar.
Fler som har samma problem?
Någon som har ett förslag på lösning?
Bättre överspänningsskydd än de som Clas Ohlson kan erbjuda kanske?

Lars

  • Gäst
SV: åska
« Svar #1 skrivet: 22 oktober 2014 kl. 08:56:27 »
Har precis köpt en Robomow och blir ju lite orolig när du skriver att din klippare har blivit förstörd.
I sommar har blixten slagit ned två ggr hos mig, ena gången ganska långt bort i elnätet då förstördes kylen, andra gången slog den ner i en tall bara 5 meter från klipparens begränsningsslinga (klipparen låg ouppackad i sin kartong vi ddet tilfället) , den gången förstördes bergvärmepumpen och lite elektronik i huset. Tilläggas bör att jag har redan dubbla åskskydd av industri standard först på servicens 400V anslutnign och sedan separat innanför på varje fas. Enligt elektrikern är sista steget man kan ta att skaffa separata skydd till förbrukarna typ Clas Olson. Problemet är ju att inget av detta skyddar ju mot att slingan som ligger i marken tar upp spänning direkt när blixten slår ner i marken. Här måste man ju ha någon typ av filter/skydd direkt på kabeln. Det är nog definitivt läge att se till att klipparen inte står i laddstationen under åska med en 200 meter lång antenn inkopplad som tar upp potentialskilnaden i marken under åskan.

I denna text från SMHI kan man gärna byta ut "kon" mot "begränsningsslingan" så förstår man problemet...

En urladdning sker i ett träd. I marken uppstår samtidigt stora skillnader i spänning radiellt ut från trädet (potentialgradient). Linjerna visar platser på marken där spänningen är lika stor. En människa med fötterna tätt tillsammans har liten skillnad i spänning mellan sina fötter (stegspänning). Kon däremot har stort avstånd mellan benen varvid det uppstår en stor spänningsskillnad mellan benen. Om gradienten (stegspänningen) är tillräckligt stor kan en ström gå igenom kon, som riskerar att dö.